Tuesday, December 18, 2012

# 5


 assalamualaikum. 
dalam hidup kau, sampai satu waktu, kau akan rasa macam ni, rasa nak minta pada tuhan untuk tengok buku kau, siapa nama jodoh kau. ini aku lah ni. itu menunjukkan kau dah ready untuk bergelar isteri. dalam tahap sekarang, ramai cakap kau desperate nak kahwin. amboi mulut, kemain kan. relax la, muda lagi kot. kalau  dah ready?  dah fikir awal lagi tanggungjawab yang perlu dipikul sebagai wifey. aku dah jumpa seorang lelaki yang aku fikir selayaknya untuk pimpin aku ke Jannah. jadi waktu itu, aku matangkan fikiran dan jadi seorang gadis yang mula serius dalam mencorak hala tuju hidup. aku buka pintu hati aku yang dah lama aku tutup sebab aku pernah jatuh dari langit tinggi, dimana bumi menghenyak aku.ketat dada, sempit, tetapi aku lapangkan untuk satu ruang aku beri pada dia yang bakal begelar suami. tapi, hidup penuh kejutan dengan tiba tiba. mahu aku dan dia sama, bina rumah tangga, tapi mungkin niat  dan rasa kami berbeza. aku kira, mungkin dia tak ready. kamon, nak kahwin kan, kena lah commit. aku beria-ria tinngikan tahap keseriusan untuk membina hidup dengan dia. excited gitu, tapi dia tidak. sayur lah rasa. people, tolong jangan bagi harapan kalau kau tak ready lagi. itu namanya saja cari penyakit dan sengaja berniat melukakan hati orang. dan kalau kau sedar dan tahu kau dah buat orang terluka, kau memang kena rasa bersalah. 200% patut rasa kesalahan itu di bahu kau. jangan nak project kesalahan kau pada orang lain. tak macho. lagi satu, sekiranya  nak yang cantik kat sejadah, sendiri dulu handsome kat sejadah, dan sebaliknya. jodoh Allah dah tulis, dah janji. tapi tadak lah buta buta Allah nak bagi. sama konsep dengan rezeki. rezeki boleh diubah kalau kita usaha dan doa. solat, jangan kita sombong. cantik handsome kaya tak solat tarak guna. nikmat Allah bagi anytime Dia boleh ambil balik, jangan cakap sehari, sekelip mata pon boleh. sama juga dengan jodoh, hati kau milik tuhan. mintak dengan Dia, Dia dengar, tugas kau mintak. sampai masa dia kirim pada kau sapa yang dia fikir layak. aku sekali lagi kena lalui zaman jatuh dan susah nak bangun dan nak move on. tapi aku kira, aku mampu untuk tenang, dan berlapang dada dan terima jalan yang tuhan hadapkan untuk aku.in shaa Allah, kau pon mampu. 

4 comments:

Maicher said...

i feel you buddy. semoga Allah tenangkan fikiran ko.

in case nak cakap pape, email aku k.

la tahzan my friend.

izfanora said...

miss u buddy.. :,( jgn sepi je..

laki ni,klu xleh nk commit, better tinggal je sblm menyesal kemudian hari..

miZz_nizZ said...

tabahkn ati.chill=)

~~DucKneSs~~ said...

^___^

singgah jap..